- Windows 11 gromadzi informacje o aktywnościach: używanych aplikacjach, otwieranych plikach i stronach internetowych, aby udoskonalić doświadczenie użytkownika i zaoferować spersonalizowane rekomendacje.
- Historię można synchronizować na wszystkich urządzeniach, jeśli używasz tego samego konta Microsoft, co ułatwia ciągłość działań.
- Usunięcie historii aktywności jest nieodwracalne. Po usunięciu nie można jej odzyskać.
- Niektóre wersje Windows 11 ogranicza dostęp do tej sekcji; może być konieczne użycie konta administratora lub jego konwersja.
Podobnie jak w poprzednich wersjach systemu operacyjnego firmy Microsoft, Windows 11 zbiera informacje o czynnościach, które wykonujesz na swoim urządzeniuponieważ jego celem jest udoskonalenie Twoich doświadczeń i zaproponowanie Ci spersonalizowanych rekomendacji.
Ta historia aktywności obejmuje aplikacje, z których korzystasz , otwierane pliki i najczęściej odwiedzane strony internetowe. Można ją również synchronizować między urządzeniami, jeśli korzystasz z tego samego konta Microsoft.
Oto jak usunąć historię aktywności w Windows 11
Zanim pokażemy Ci, jakie kroki musisz wykonać, ważne jest, aby wyjaśnić, że historii aktywności nie da się odzyskać po jej usunięciu . Zasadniczo dzieje się tak samo, jak w przypadku zapisania i usunięcia historii schowka (nie ma możliwości jej odzyskania).
- Napisz słowo „Ustawienia” w pasku wyszukiwania na pasku zadań, a następnie kliknij opcję „Otwórz”Możesz pominąć ten krok, naciskając klawisze "Windows + Ja”.
- W ramach ustawień Windows 11, będziesz musiał uzyskać dostęp "Prywatność i bezpieczeństwo".
- Następnie musisz wejść do sekcji o nazwie „Historia aktywności”.
- Dlatego należy kliknąć opcję, która mówi "Usuń historię".
- A jako ostatni krok musisz kliknąć "Kasować" aby potwierdzić usunięcie historii aktywności.
Warto zaznaczyć, że Istnieją wersje Windows 11, które nie umożliwiają dostępu do tej sekcjiJeżeli tak jest w Twoim przypadku, nie będziesz miał innego wyjścia, zaloguj się jako administratorlub zmień swoje konto użytkownika na konto administratora.
Jeśli nie masz nic więcej do dodania, a masz pytania dotyczące któregokolwiek z kroków w tym samouczku, możesz je umieścić w sekcji komentarzy.